Faklen.dk

FORSIDE | OM | 2007-2011 | 2002-2006 | 1996-2001 | ENGLISH | SØG  


Humanistiske indlæg med kant og dybde fra aviser og blogs samt artikler fra Faklens arkiv.

MODSPIL.DK
HUMANISME.DK
ENGELBRETH
DANARIGE.DK
MODPRESS
DANMARKS LØVER
POLIFILO.DK


SIDSTE INDLÆG:


Rune Engelbreth Larsen
Kuldegysende socialsystem


Claus Elholm Andersen
Da Dannebrog blev genkristnet


Ole Sandberg
'Rebellerne' i SF


Danmarks Løver
Frihedsbevægelsen
mod assimilation


Carsten Agger
My Name is Khan


Ole Sandberg
Bernard-Henri Lévys kvalme


Anne Marie Helger og Rune Engelbreth Larsen
Vi assimilerer


Claus Elholm Andersen
Derfor tog Samuel Huntington fejl


Carsten Agger
Jyllands-Postens
sande ansigt


Özlem Cekic
Hvornår er min datter dansk nok?


Rune Engelbreth Larsen
Den danske stamme


Ole Sandberg
Graffiti – en del af
dansk kulturarv


Kristian Beedholm
Per Stig Møller og armslængdeprincippet


Morten Nielsen
Støv


Martin Salo
Frihed kontra assimilation


Carsten Agger
Hizb ut-Tahrir og Afghanistan


Omar Marzouk og
Fathi El-Abed

Lyt til folkets stemme


Shoaib Sultan
Uværdig analyse af krisen i Egypten


Rune Engelbreth Larsen
Vesten gavner Mellemøstens islamister


Lars Henrik Carlskov
Rød-brun demo
mod Hizb ut-Tharir


Curt Sørensen
Den fremadskridende ensretning


Ella Maria
Bisschop-Larsen

Landbruget bør ikke have frie tøjler


eXTReMe Tracker

Læserbreve | FAKLEN 05


Norge – en av verstingene i klassen
Camilla Krabbe, skriver bl.a.:

Når det gjelder asylpolitikk er virkelig Norge en av verstingene i klassen, så når dere skriver om statlig rasisme i Danmark vekker det sterke reaksjoner her. Det hører for eksempel ikke til sjeldenhetene at Norge blir anmeldt til Menneskerettsdomstolen. Hvis danske myndigheter har fascistiske tendenser, så ...

Akkurat nå holder Norge på å utvise Mariam Yiga, en AIDS-syk person, som ikke kommer til å få tilstrekkelig medisinsk ekspertise i hjemlandet (Uganda). Myndighetene sier de har som praksis å ikke sende akutt livstruende sykdom ut av landet, men AIDS kan ikke regnes som det?!

Ellers har chileneren Gerardo Orrego Rocco blitt utvist, på tross at han har »norsk« kone og små barn her i Norge. Han har bodd her i ca. 10 år. Grunnen er at han oppholdt seg ulovlig i Norge 6 år, før han giftet seg.


Ryst småborgermoralen af jer!
Brian, skriver:

Faklen er et rigtig godt blad.

Men der mangler noget, nemlig en artikel om anarkisme. Jeres ideer om tolerance og individualisme, (ud)dannelse og nonkonformisme samt individuel frihed i ordets absolutte betydning passer godt sammen med anarkismens ideer. I bør ikke være bange for at tage et standpunkt.

Så er det til gengæld irriterende, at I lejlighedsvis omtaler nihilismen negativt. Se nu at ryste småborgermoralen af jer! Nihilismen er ikke et åndeligt vakuum, men en befrielse for alle indoktrinerede moralske (vrang)forestillinger. Vov springet ud i »mørket« frem for at stoppe halvvejs ved den sikre, korrekte ukorrekte relativisme – jf. kapitlet »Heliodromus« i Erwin Neutzsky-Wulffs roman, Døden.

PS Lad dog de stakkels gamle gejstlige sataner være.

Svar:
Paralleller anarkismen (og socialismen) og Faklens humanisme imellem er i hvert fald i princippet et naturligt emne for en kommende artikel. Men vi har trods alt meget på hjerte, så hvornår det bliver aktuelt, er for tidligt at sige.

For os er relativismen ikke nødvendigvis nihilistisk. Snarere end en kategorisk ophævelse af alle værdier er relativismen en erkendelse af, at skønt der hverken findes et objektivt værdigrundlag eller en objektiv forestillingsverden, følger ikke nogen principiel fornægtelse af den individuelle relevans og nødvendighed af subjektive så lidt som intersubjektive værdier og forestillinger. Vi kæmper for humanistiske værdier, men det sker på baggrund af en relativistisk begrebsramme og pragmatisk forestillingsverden, der argumenterer for en levedygtig tolerance forskellige normer og værdier imellem, ikke en udslettelse af anderledes – endsige alle – præferencer og holdninger.

For visse nihilister, derimod, er der i realiteten ikke langt fra nothing goes til det anything goes, der i begge henseender, om ikke i normativ så i hvert fald i videnskabelig forstand let kommer til at devaluere hensigtsmæssige og virksomme teorier og begrebsrammer til samme niveau som vore dages udbredte obskurantisme og kvaksalveri.

Noget andet er så, at relativisten for absolutisten og objektivisten, ja, for enhver forkæmper for enhver slags bestående, politisk såvel som filosofisk, må forekomme frygtelig nihilistisk – men det har til alle tider været vilkåret, om man bekæmper l'ancien régime. Og det gælder vist også for Præsten og de øvrige oprørere i Døden.

Redaktionen


Miljøvenligt papir?
Dorthe Nissen, Grenåvej 122, 8240 Risskov, skriver:

Jeg har lige et enkelt lille hjertesuk: Kunne Faklen ikke trykkes på et mere miljøvenligt papir for at være lidt human mod naturen, når nu Faklen er skrevet af og for humanister?

Svar:
Mange spørger, men Faklen trykkes rent faktisk allerede på miljøvenligt papir, såkaldt TCF-papir (Totally Chlorine Free). Det er dog ikke genbrugspapir, men til gengæld har det så heller ikke krævet brug af kemikalier for at fjerne gammel trykfarve.

Redaktionen


We must all fight for freedom
Nelson Johnson, skriver bl.a.:

Being a U.S. citizen of Danish/German extraction, I am always interested in Danish issues, particularly the »biker war« going on between the HA and Bandidos. The days of Hans Christian Andersen are gone for sure.

Here in the USA we are going through a period of cultural decay and are flirting with fascism. Being a biker here means you are constantly harrassed by the cops just for looking different. Things are much the same here as in Denmark.

The screw is tightening. In the 30's the motion picture machine made propaganda possible, and of course the Nazis realized the value of the press in putting forth their views. Now we have a monster we call »the media«. It begins to write our laws. By its very nature it is sensationalist. Hence our laws become sensationalist, based on fears we are too tired or lazy to investigate.

In an increasingly ignorant society, ironically we have the best communication tools available. But you are putting those tools to intelligent and educated use!

We must all fight for freedom. It is a constant fight, because human beings so easily forget.