Faklen.dk

FORSIDE | OM | 2007-2011 | 2002-2006 | 1996-2001 | ENGLISH | SØG  


Humanistiske indlæg med kant og dybde fra aviser og blogs samt artikler fra Faklens arkiv.

MODSPIL.DK
HUMANISME.DK
ENGELBRETH
DANARIGE.DK
MODPRESS
DANMARKS LØVER
POLIFILO.DK


SIDSTE INDLÆG:


Rune Engelbreth Larsen
Kuldegysende socialsystem


Claus Elholm Andersen
Da Dannebrog blev genkristnet


Ole Sandberg
'Rebellerne' i SF


Danmarks Løver
Frihedsbevægelsen
mod assimilation


Carsten Agger
My Name is Khan


Ole Sandberg
Bernard-Henri Lévys kvalme


Anne Marie Helger og Rune Engelbreth Larsen
Vi assimilerer


Claus Elholm Andersen
Derfor tog Samuel Huntington fejl


Carsten Agger
Jyllands-Postens
sande ansigt


Özlem Cekic
Hvornår er min datter dansk nok?


Rune Engelbreth Larsen
Den danske stamme


Ole Sandberg
Graffiti – en del af
dansk kulturarv


Kristian Beedholm
Per Stig Møller og armslængdeprincippet


Morten Nielsen
Støv


Martin Salo
Frihed kontra assimilation


Carsten Agger
Hizb ut-Tahrir og Afghanistan


Omar Marzouk og
Fathi El-Abed

Lyt til folkets stemme


Shoaib Sultan
Uværdig analyse af krisen i Egypten


Rune Engelbreth Larsen
Vesten gavner Mellemøstens islamister


Lars Henrik Carlskov
Rød-brun demo
mod Hizb ut-Tharir


Curt Sørensen
Den fremadskridende ensretning


Ella Maria
Bisschop-Larsen

Landbruget bør ikke have frie tøjler


eXTReMe Tracker

Peter Tudvad | FAKLEN.DK

Hitler og Muhammed


Når man tænker på, hvilken furore en vis Muhammed-tegning har vakt, er det interessant at studere et lignende fænomen med modsat fortegn. Mens det jo i Danmark omtrent gøres til en demokratisk handling at lave skæg med profeten, betragtes det i Tyskland som forfatningsfjendtligt at vise billeder af Det Tredje Riges fører, Adolf Hitler.

Så meget desto mere overrasket blev jeg i søndags, da jeg her i Berlin satte mig ind i et S-tog - over for en ung og særdeles blond pige med en lille datter i klapvognen og en taske i favnen. "White Power", stod der på tasken, "88". Det første forstår enhver, men det andet kræver en forklaring: Det ottende bogstav i alfabetet er H, og to H'er betyder blandt nynazister "Heil Hitler".

Om tyskerne også forbyder at demonstrere nazisympatier på denne fordækte måde, ved jeg ikke. Det interessante var imidlertid, at der blandt de mange tyrkere og andre farvede, der kørte med samme tog, ikke var en eneste, der tog notits eller anstød af pigen (der forresten på et hår lignede en dansk autonom med sort tøj, tatoveringer og piercinger). Måske forstod de ikke koden, men "White Power" kan dårligt forstås som andet end et ønske om at sende de farvede hen, hvor chilien gror.

Større held med at provokere har andre haft i Berlin, nemlig Madame Tussauds vokskabinet på Unter den Linden. Her havde man sat en voksdukke af Hitler op, hvilket forudseligt gav anledning til offentlig strid om det betimelige i at gøre den hovedansvarlige for mindst 50 millioner menneskers død til en turistattraktion. Lørdag blev det for meget for en vis Frank L. fra min bydel, Kreuzberg. Han tog sagen i egen hånd og rev ganske enkelt hovedet af Hitler.

Hvad skal man mene om det? Mange læsere af avisen Der Tagesspiegel lovpriste Frank L. for hans dåd, mens færre mente, at han blot havde imitieret nazisterne ved at skænde det, han ikke selv brød sig om. Men hvad mener mon Jyllands-Postens redaktion? Nu har Frank L. jo entydigt forbrudt sig mod det liberale demokratis fundamentale ret til at ytre og udtrykke sig efter behag, så mon ikke avisen burde tage konsekvensen og tilbyde Hitler-dukken asyl på redaktionsgangen? Dér kan den så stå som tegn på den uindskrænkede - og hovedløse - ytringsfrihed.

Peter Tudvad
Faklen.dk, 15.7.2008