Faklen.dk

FORSIDE | OM | 2007-2011 | 2002-2006 | 1996-2001 | ENGLISH | SØG  


Humanistiske indlæg med kant og dybde fra aviser og blogs samt artikler fra Faklens arkiv.

MODSPIL.DK
HUMANISME.DK
ENGELBRETH
DANARIGE.DK
MODPRESS
DANMARKS LØVER
POLIFILO.DK


SIDSTE INDLÆG:


Rune Engelbreth Larsen
Kuldegysende socialsystem


Claus Elholm Andersen
Da Dannebrog blev genkristnet


Ole Sandberg
'Rebellerne' i SF


Danmarks Løver
Frihedsbevægelsen
mod assimilation


Carsten Agger
My Name is Khan


Ole Sandberg
Bernard-Henri Lévys kvalme


Anne Marie Helger og Rune Engelbreth Larsen
Vi assimilerer


Claus Elholm Andersen
Derfor tog Samuel Huntington fejl


Carsten Agger
Jyllands-Postens
sande ansigt


Özlem Cekic
Hvornår er min datter dansk nok?


Rune Engelbreth Larsen
Den danske stamme


Ole Sandberg
Graffiti – en del af
dansk kulturarv


Kristian Beedholm
Per Stig Møller og armslængdeprincippet


Morten Nielsen
Støv


Martin Salo
Frihed kontra assimilation


Carsten Agger
Hizb ut-Tahrir og Afghanistan


Omar Marzouk og
Fathi El-Abed

Lyt til folkets stemme


Shoaib Sultan
Uværdig analyse af krisen i Egypten


Rune Engelbreth Larsen
Vesten gavner Mellemøstens islamister


Lars Henrik Carlskov
Rød-brun demo
mod Hizb ut-Tharir


Curt Sørensen
Den fremadskridende ensretning


Ella Maria
Bisschop-Larsen

Landbruget bør ikke have frie tøjler


eXTReMe Tracker

Amila Jasarevic | FAKLEN.DK

Den højreekstreme pærevælling


Ikke alle smiler i Smilets By. Nogle er mere til had, vold og hærværk - så længe det går ud over venstreorienterede eller etniske minoriteter, altså.

I august 2008 offentliggjorde Researchkollektivet Redox rapporten Smilets by - den højreekstreme bevægelses højborg. Rapporten kortlægger forbindelser og overlap mellem White Pride, Blood & Honour Denmark, Dansk Front, DNSB, Århus Mod Moskéen, Vederfølner, Dansk Folkeparti og andre grupperinger på den yderste højrefløj, først og fremmest i Århus. Der opremses en lang række tilfælde af hærværk og overfald, fx systematisk hærværk mod Enhedslistens lokaler i 2007/2008 og White Pride-medlemmers overfald mod en kun 14 år gammel iransk dreng.

Der er i rapporten flere andre absurde eksempler på højreekstremistiske "aktioner". For eksempel da der i marts 2007 blev sat ild til en palle med antiracistisk kampagnemateriale på NRGi Arena, AGF's hjemmebane. Brandattentatet støttedes offentligt af Dansk Front, og netværkets daværende talsperson, Kenneth Andersen, udtalte til MetroXpress: "Når nogen laver en kampagne mod racisme har man også lov til at lave en for. Jeg kan ikke se, at der er noget galt i at gøre det på den her måde, så længe man ikke er til fare for nogen. Det er en harmløs demonstration, hvis budskab jeg kun kan støtte". (?!?)

Selv husker jeg Kenneth Andersen for et af de mest absurde forsvar for racisme, jeg nogensinde har hørt i mit liv. I et interview bragt i Nyhedsavisen d. 24. oktober 2006 sagde han: "Ud fra et biologisk synspunkt er det ikke sundt at blande racer. I naturen blander racerne sig heller ikke. Man ser heller ikke en hund og en kat få børn sammen."

Det ville have været så fedt, hvis journalisten havde spurgt ham, hvor han havde været, dengang man i biologitimen havde gennemgået forskellen på arter og racer.

Redox-rapportens gennemgående pointe er, at White Pride er tæt forbundet med en lang række foreninger, der på papiret ser "pænere"  ud, og at de nævnte personer og foreninger alle er del af én stor højreekstrem bevægelse, der bare skifter ham, når det er fordelagtigt. Det betyder givetvis også, at foreningerne ikke har nogen politisk fremtid, idet de ændringer, der ville gøre dem politisk gangbare, ville forvandle dem alle sammen til - tja, DF.

Den politiske vold og hærværk rettet mod venstreorienterede og etniske minoriteter i Århus er blevet værre gennem de seneste år. En gruppe århusianere har derfor nu taget initiativ til kampagnen Good Night White Pride, der har som formål at sætte fokus på problemet med nazismen i Århus. Gennem demonstrationer, informationsmøder og generel tilstedeværelse i Århus og forstæderne vil gruppen skabe et grundlag for en fælles aktiv indsats mod White Pride og nazismen.

Kampagnens første større arrangement bliver en demonstration lørdag den 6. februar klokken 14 fra Rådhuspladsen i Århus. Ifølge projektantifa.dk er mere end 150 plakater allerede blevet hængt op og mobiliseringen vil fortsætte hele januar. Projektantifa.dk vil følge kampagnen tæt og vil i løbet af næste uge bringe et interview med aktivisterne bag kampagnen, så hold øje med siden.

gnwp1

Besøg kampagnens hjemmeside hvis du vil vide, hvordan du kan blive aktiv - kampagnen er åben for alle, der har lyst til at være med.

Amila Jasarevic
Kilde: Amila Bosnae, 3.1.2010