Faklen.dk

FORSIDE | OM | 2007-2011 | 2002-2006 | 1996-2001 | ENGLISH | SØG  


Humanistiske indlæg med kant og dybde fra aviser og blogs samt artikler fra Faklens arkiv.

MODSPIL.DK
HUMANISME.DK
ENGELBRETH
DANARIGE.DK
MODPRESS
DANMARKS LØVER
POLIFILO.DK


SIDSTE INDLÆG:


Rune Engelbreth Larsen
Kuldegysende socialsystem


Claus Elholm Andersen
Da Dannebrog blev genkristnet


Ole Sandberg
'Rebellerne' i SF


Danmarks Løver
Frihedsbevægelsen
mod assimilation


Carsten Agger
My Name is Khan


Ole Sandberg
Bernard-Henri Lévys kvalme


Anne Marie Helger og Rune Engelbreth Larsen
Vi assimilerer


Claus Elholm Andersen
Derfor tog Samuel Huntington fejl


Carsten Agger
Jyllands-Postens
sande ansigt


Özlem Cekic
Hvornår er min datter dansk nok?


Rune Engelbreth Larsen
Den danske stamme


Ole Sandberg
Graffiti – en del af
dansk kulturarv


Kristian Beedholm
Per Stig Møller og armslængdeprincippet


Morten Nielsen
Støv


Martin Salo
Frihed kontra assimilation


Carsten Agger
Hizb ut-Tahrir og Afghanistan


Omar Marzouk og
Fathi El-Abed

Lyt til folkets stemme


Shoaib Sultan
Uværdig analyse af krisen i Egypten


Rune Engelbreth Larsen
Vesten gavner Mellemøstens islamister


Lars Henrik Carlskov
Rød-brun demo
mod Hizb ut-Tharir


Curt Sørensen
Den fremadskridende ensretning


Ella Maria
Bisschop-Larsen

Landbruget bør ikke have frie tøjler


eXTReMe Tracker

| FAKLEN

Samfundsudsigten, juni 1997


Talsmænd for somaliere i Danmark: Rapport om forholdene i Somalia slet skjult bestillingsarbejde af regeringen

En regeringsbestilt rapport hos Udlændingestyrelsen om forholdene i Somalia udpeger såkaldt sikre zoner i det borgerkrigshærgede land, hvortil somaliske flygtninge kan "hjemsendes".

Ifølge en talsmand for somaliere i Danmark, Mohammed Gelle, giver rapporten ikke et sandt billede af forholdene, der er tværtimod tale om et bestillingsarbejde med den skjulte dagsorden at legitimere afvisning af somaliske flygtninge. Til Politiken udtaler han: "Jeg forstår slet ikke, hvordan man kan vurdere, at sende folk til et område som Middle Shabelle, mens der stadig er uroligheder i Mogadishu? De to områder ligger ikke længere fra hinanden end Roskilde og København." (2.6.97).

Indenrigsministeren bremser aktindsigt

I en ny bekendtgørelse, som af jurister betegnes som en ulovlig glidebane, er borgernes ret til at søge aktindsigt i sager om nye lægemidler på vej til at blive fjernet.

Indenrigsminister Birte Weiss har underskrevet bekendtgørelsen, der ifølge Politiken begrundes med, at "det er meget ressourcekrævende at gennemgå de enkelte sager med henblik på at fjerne fortrolige dokumenter, når der anmodes om aktindsigt." (4.6.97).

Der er åbenbart ikke så lidt, der skal fjernes.

Amnesty International tilslutter sig FNs Menneskerettighedskomité og Europarådets Torturkomités kritik af Danmark

Også i 1997 er Danmark på Amnesty Internationals liste over lande, hvor myndighederne udviser utilfredsstillende respekt for menneskerettighederne. Amnesty kritiserer bl.a. brugen af politihunde mod demonstranter og den udstrakte anvendelse af varetægts- og isolationsfængsling.

Dermed er det tredje gang, at Danmark kritiseres på disse punkter af internationale organisationer; tidligere har både FNs Menneskerettighedskomité og Europarådets Torturkomité påtalt samme forhold.

Formand for Venstre, Uffe Ellemann Jensen: Drømmene brister, hvis ikke de sociale ydelser skæres ned

Uffe Ellemann Jensen advarer i sin grundlovstale ikke imod det voksende antal grundlovsovertrædelser begået af danske politikere, men imod faren fra de sociale ydelser ...

"Hvis vi ikke i tide indretter os på den nye virkelighed, kommer næste generation i en slem klemme. Så risikerer vi, at drømmene brister." (Berlingske Tidende, 6.6.97). Hvad det er for en "ny virkelighed", som de sociale ydelser står så faretruende i vejen for, fortæller den tidligere udenrigsminister ikke, men konstaterer: "Stadig flere tager, hvad de kan få, ikke hvad de behøver."

Og her tænker han ifølge pålidelige kilder ikke på politikere, der tilraner sig diæter, bestyrelsesposter og andre privilegier.

Forbud mod ophold i 527 bestemte ejendomme

Ifølge en opgørelse i Berlingske Tidende, 17.6.97, er hele 527 bygninger erklæret forbudt for 174 medlemmer af Hells Angels og Bandidos - langt flere end det antal klubhuse, som oprindelig var målet for særloven.

I mellemtiden kan Berlingske Tidende oplyse, at politicheferne i øjeblikket arbejder på også at forbyde rockere adgang til f.eks. cafeer og restaurationer.

"Vi blev enige om at prøve sådan nogle forbud, og så må vi se, om de holder ved domstolene," udtaler politidirektør Hanne Bech Hansen.

Måske er det ulovligt, men det skal jo prøves, er politidirektørens strategi, når domstolene skal hjælpes med at definere lov og ret ...

Danske demonstranter mishandles af hollandsk politi - udenrigsministeren vil ikke undersøge sagen på trods af opfordring fra vicekonsulen i Amsterdam

30 danskere anholdtes med hårdhændede midler i Amsterdam, da de i forbindelse med EU-topmødet, søndag den 15.6. gennemførte en fredelig demonstration i protest over fængslingen af andre EU-demonstranter.

To politikæder omringede demonstranterne kort efter demonstrationens start. Til B.T. udtaler Pelle Dragsted: "Vi havde aftalt, at vi ikke ville holde fast i hinanden. Vi havde set en anden demonstrant med blodet flydende fra et stort hul i hovedet, så vi ville undgå enhver form for optrapning." (18.6.97).

Alle demonstranter blev lagt i moderne plastichåndjern og transporteret til et hollandsk sikkerhedsfængsel. Først efter seks timer fik de lov til at tisse foran busen på græsset under skarp overvågning af politiet. Dernæst blev alle visiteret og fotograferet og samtlige ejendele blev inddraget.

Klokken 07.20 blev seks af demonstranterne, stadig iført plastichåndjern, transporteret til det topsikrede fængsel P.I. Zutphenrevelhorst, hvor de blev isoleret i hver sin celle.

B.T. skriver: "Hollandsk politi har i sit sikkerhedshysteri omkring disse dages EU-topmøde i Amsterdam begået de mest uhørte og hensynsløse overgreb. Ikke færre end 30 danskere har fået det hollandske politis brutalitet at mærke på deres krop. De 30 har sammen med i hundredvis af andre udlændinge siddet isolationsfængslet siden anholdelsen i søndags."

17 blev løsladt i løbet af tirsdagen, mens de resterende den følgende dag stadig væk sad isoleret i celler på hollandske politistationer. Astrid Dahl, der sad i isolationscelle i to døgn, fortæller om anholdelsen: "Det var ved halvsekstiden i søndags. Jeg gik på gaden, da jeg pludselig blev overfaldet af civilklædte betjente. Jeg fik med det samme sort bind for øjnene. Jeg troede, det var tyve eller mordere. De råbte bare 'shut up', hver gang jeg forsøgte at sige noget."

Flere af de anholdte sad fastlåst i plastichåndjern i en bus i 24 timer uden at få hverken mad eller drikke, oplyser den danske vicekonsul i Amsterdam, Hanne Boonstra, der stik imod alle regler blev nægtet adgang til de fængslede danskere. Der blev på intet tidspunkt stillet tolke til rådighed for danskerne, der sigtedes for "medlemskab af en kriminel organisation".

Bestyrelsesmedlem og folketingskandidat for Enhedslisten, Pernille Rosenkrantz-Theill, der var blandt de anholdte, beretter til Information: "Vi fik faktisk ikke at vide, vi var anholdt, og en advokat kunne vi ikke få, selv om vi bad om det flere gange. Først sent tirsdag aften kom en advokat, som vi talte med i to-tre minutter. Jeg blev anbragt i et kvindefængsel sammen med 70 andre. Der lå vi to i hver køje i en slags træ-telt, rejst til lejligheden. De kvinder, der brugte p-piller eller medicin havde et problem, fordi det var taget fra dem. Og når man ikke spiser p-piller, får man sin menstruation. Da vi så bad om bind, tamponer eller rene trusser, fik vi besked på, at det skulle vi have tænkt på, før vi blev anholdt. Folk lå og blødte i deres køjer, og folk med astma og blodtryksproblemer måtte klare sig selv." (19.6.97).

Vicekonsul Boonstra bad udenrigsministeriet om at undersøge, hvorfor hun blev nægtet adgang til de fængslede danskere, uden resultat. Enhedslisten bad udenrigsminister Niels Helveg Petersen undersøge, om danskerne, som alle blev frifundet for sigtelserne, blev anholdt fordi de var medlem af bestemte organisationer.

Udenrigsministeren svarer: "Vi planlægger ingen skridt over for Holland eller at undersøge sagen." (20.6.97).

Den nye traktat kom i hus. Statsministeren og Udenrigsministeren var begejstret. EUs fremtid er lagt på skinner - topmødet i Amsterdam var en succes.

Den Danske Forenings mål er nået

Formanden for Den Danske Forening, dr.jur. Ole Hasselbalch ønsker at nedlægge foreningen, eftersom dens mål er nået. Udlændingedebatten overflødiggør i dag Den Danske Forening, konstaterer han, inden foreningens tiende landsmøde, 21.6.

"Vi har sejret ad helvede til. De mål, vi satte os for ti år siden, er nået. Nu mener et flertal i den danske befolkning det samme om indvandrerpolitiken, som vi gør," udtaler han til Det Fri Aktuelt, 20.6.97.

Selv indenrigsminister Birte Weiss og den radikale Bjørn Elmquist får ros af Hasselbalch pga. den politiske udvikling, de har gennemløbet de forløbne ti år.

Det Fri Aktuelt skriver: "Og hvad angår de borgerlige partier er sejren fuldendt, mener han. De markedsfører sig alle uden undtagelse med en udlændingepolitik, som til forveksling minder om den politik, som Den Danske Forening lancerede for ti år siden, da foreningen blev stiftet, mener Hasselbalch."

Tillykke til Hasselbalch, tillykke til Ekstra Bladet - tillykke til det danske samfund, der har flyttet sig så langt, at Den Danske Forening ikke længere hører til på den ekstreme højrefløj, men er placeret solidt i den brede politiske midte!

Menneskerettighedsrapport: voksende racisme i Skandinavien

Den årlige menneskerettighedsrapport fra Den Internationale Helsingfors komité advarer imod stadig stigende racisme i Skandinavien.

"Racistisk opførsel over for mørklødede asylsøgere og indvandrere forekommer mere og mere," noterer rapporten ifølge Information (25.6.97). Rapporten citerer endvidere FNs komité for Udryddelse af Racediskrimination, der konstaterer, at "intolerancen [i 1996] var stigende i Danmark over for asylsøgere og migrantarbejdere."

Klaus Rothstein fra Dansk Flygtningehjælp bekræfter rapportens kritik: "Der er en øget nationalchauvinisme og følgelig racisme."

I samme avis' leder skriver Georg Metz: "Med skælvende hænder slår man op og finder fædrelandets navn, jævnsides med Albanien, Israel og Tyrkiet. To sider til Danmark. Det er da ikke så slemt. Nej, ikke så slemt. Ikke hvis man synes, det ikke er så slemt, at danske politifolk, som komiteens rapport slår fast, kan bebrejdes deres optræden over for fremmede, samt - hvilket for alvor er alvor i teksten - Danmark som sådan er ved at udvikle en mere negativ, en fjendtligere tone over for andre minoritetsgrupper end danskerne selv. Se, det er tankevækkende, eftersom de danske myndigheders opførsel i forgangne kritisable tider selvsagt udsprang af en stemning i befolkningen, en tendens, en mentalitet."

Vi har set det hele før.

Og ...

- Ølgods borgmester forhindrer ansættelse i en børnehave, fordi den pågældende havde fået foretaget kønsskifte-operation (Information, 8.4.97).

- Rødovres borgmester vil have "stærke lejere" frem i boligkøen: "Vi vil ikke holde nogen ude, men vi vil gerne have andre typer ind" (Politiken, 28.4.97).

- Ekstra Bladets forside, 10.2.97: "Camillas rocker amok - raserer butik og slår ekspedient." Avisen er hurtig med historien om den kendte TV-vært Camilla Miehe Renards kæreste Michael Christensen, medlem af Hells Angels, der skulle have stukket en ekspedient et par flade. Politiafhøringen afslører dagen efter, at "det ikke var Michael Christensen, der slog ekspedienten og rev video-kameraet ned." Ups.

- Straffelovrådet foreslår at begrænse indsattes muligheder for at søge aktindsigt i deres egne sager, således at myndighederne end ikke behøver begrunde et afslag over for de indsatte. (Berlingske Tidende, 14.2.97).

- I ugerne omkring 1. maj lancerer Danmarks største fagforbund en landsomspændende reklamekampagne for flere medlemmer. Et af de otte slogans anslår nye takter i fagbevægelsen: "Vi synes først og fremmest, du skal være solidarisk med dig selv"!

- Det fremhæves ofte som en udokumenteret kritik, at indvandrere ikke vil lære dansk. Imidlertid må de vente i op til tre timer for måske at komme til samtale om at få lov til at lære dansk (Politiken, 23.4.97) - ventelisten til danskundervisning er endvidere på et helt år (Berlingske Tidende, 10.5.97).

- Nakskov kommune vil bremse flygtningestrømmen vha. et nyt forsøg, hvor kommunen får lov til at diktere sammensætningen af befolkningen i boligområder efter politisk vedtagne principper (Information, 14.5.97).

- En 26-årig gambiansk kvinde bliver dømt for at have solgt knap 2 gram heroin; en forseelse, der takseres til 4 måneder for danske statsborgere, men fordi hun er indvandrer, får hun ikke blot 4 måneders fængsel, men udvises desuden af landet i 10 år (Politiken, 16.5.97).

- Et algerisk ægtepar med et spædbarn på 6 måneder hjemsendes til Algeriet, skønt både manden og kvinden er blevet udsat for dødstrusler og pengeafpresning. Udvisningen kommer på trods af, at parrets ansøgning om emigration til Canada ikke er færdigbehandlet, og selv om der er sendt 3.500 appeller fra medlemmer af Amnesty International (Politiken, 16.5.97).

- Randers' største almennyttige boligforening gennemfører deres egen kvoteordning, der kun tillader én indvandrerfamilie pr. opgang. Med henvisning hertil afviser forretningsfører, Tage Nielsen en somalisk kvinde, skønt hun siden oktober 1996 har boet på kun 12 kvadratmeter sammen med sine fire børn. Modsat kommunaldirektøren hævder Nielsen, at det er en helt igennem lovlig praksis. (Information, 27.5.97).

- Vesterbro skal "renses" for narko og prostitution, lyder en overskrift i Berlingske Tidende, 3.6.97. En lang række institutioner for hjemløse, psykisk syge, stofmisbrugere og prostituerede skal "stille og roligt" forsvinde fra bydelen. Hvor hen, meldes der intet om.

Rune Engelbreth Larsen